Lapsilta, sairailta ja köyhiltä eläkeläisiltä leikataan.

on

Päätöstekstien muotoilemisella ja kompromissilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa ja laiha sopu on turmiollista, kun pitäisi saada aikaiseksi selkeitä parannuksia. Selkeiden päätösten tekeminen on vaikeaa, jos on tarve miellyttää omia sidosryhmiä. Vesa Valtonen nostaa asian esille Vihdin Uutisten pääkirjoituksessa (20.3) ja kysyy: ”Onko siirrytty aikaan, jossa päätökset muotoillaan tarkoitushakuisesti väljiksi niin, että päätös voidaan tehdä ilman suurta julkista keskustelua?”. Hyvä kysymys ja jos minä siihen vastaan, niin vastaus on kyllä.

Tehdään päätöksistä sellaisia, ettei asiaa tarvitse selittää silmästä silmään omille äänestäjille. Lähes jokainen merkityksellinen päätös sisältää tällaista ”pilkun viilausta”, jolla ei itse asian kanssa ole mitään tekemistä. Asia saadaan näyttämään paremmalta, tai siihen saadaan riittävästi liikkumatilaa, jotta sekä vastustajat, että puolustajat voivat sitä selittää omilleen parhain päin.

Paras esimerkki lienee taannoinen Vihdin kunnanhallituksen päätös kunnan kannasta vastaanottokeskuksen perustamiselle. Kun kunnanhallitus päätti ottaa asiaan hyväksyvän kannan, päätöslauselma muotoiltiin sellaiseksi, ettei siinä ollut tolkun häivää. Päätös oli kyllä, mutta vain muutama minuutti kokouksen jälkeen lehdet jo kirjoittivat sekä siitä että asia hyväksyttiin, että siitä ettei sitä hyväksytty. Jokainen sai antaa asiasta mieluisen lausunnon.

Vihdissä Perussuomalaiset ovat järjestelmällisesti olleet eri mieltä maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä. Pasi Salonen on tehnyt lähes poikkeuksetta vastaesityksiä aiheen tiimoilta kunnanhallituksessa. Lähes yhtä monta kertaa esitykset ovat rauenneet kannattamattomina. Esitys on silti tehtävä, jotta jää merkintä pöytäkirjaan. Tätä voi sitten hernekeittokattilan äärellä näytellä kuntalaisille ”Kyllä me olemme yrittäneet, mutta kun nuo suvakit ovat enemmistössä”.

Samaan aikaan kaikki, myös Pasi Salonen, ovat täysin tietoisia siitä, ettei kunnan päätöksellä tässä asiassa ole lopulta mitään merkitystä. ELY-keskus on esittänyt, että pakolaisia vastaanotetaan kaikkialle suomeen ja laskenut jokaiselle kunnalle suosituksen pakolaismäärästä. Vihdin kohdalla tämä tarkoittaa 69 pakolaisen vastaanottamista, aiempien päätösten lisäksi. He tulevat Vihtiin, jos ovat tullakseen, riippumatta siitä millaista näytelmää käydään pöytäkirjoissa. Mutta näyttäähän se paremmalta, jos voi joskus todistaa ”että me kyllä yritimme”.

Joskus yhden sanan muuttaminen päätöslauselmassa, saa aikaiseksi sen että asian kanssa voi elää joka suuntaan hymyillen, mutta itse asian kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Keskustelu ryhmäkokojen kasvattamisesta on käynyt kiivaana

Vihdissä yritetään laittaa taloutta kuntoon ja keskustelu keinoista käy kuumana. Olemme Uudenmaan kirein verottaja. Velkamäärämme on yli 3000 € jokaista kuntalaista kohden ja se nousee jatkuvasti. Tulevana maanantaina valtuusto päättää muun muassa ryhmäkokojen kasvattamisesta ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta.

Kummallisin operaatio minun valtuustokaudellani on se, että tässä asiassa SDP:n tekemä valtuustoaloite on nostettu pöytäkirjoihin ikään kuin valmisteluaineistoksi. Ihmettelen mitä se siellä tekee, mutta nythän syntyy tilanne, että päätettiinpä jatkossa asian ympärillä mitä tahansa, tuo alkuperäinen valmisteluaineisto tulee olemaan aina pohjalla. Voidaan silmät kirkkaina torilla sanoa että ”kyllä me yritettiin, mutta kun nuo muut”. Vihdin kunnassa tuntuu olevan vallallaan ajatus, ettei meidän edes tarvitse laittaa taloutta kuntoon. 2 – 3 miljoonan alijäämä tuntuu olevan monille riittävä taso. ”Olemmehan me yrittäneet laittaa taloutta kuntoon, mutta nyt on vaan niin poikkeuksellisen vaikeat ajat”.

Olen itse estynyt osallistumasta tulevan maanantain valtuuston kokoukseen, mutta tietäähän tuon jo nyt millaista teatteria on tarjolla. Kun päätöksiä on tarkoitus tehdä johdonmukaisesti, Kokoomuksen on tehtävä maanantain kokouksessa esitys siitä, että kunnanjohtajan muiden viranhaltijoiden kanssa valmistelema esitys ryhmäkokojen kasvattamiseksi tulisi hyväksyä.

Se on johdonmukaista, mutta ”näyttää huonolta”. Jos, ja toivoakseni kun, Kokoomuksen ryhmä tuollaisen esityksen tekee, voi muut taas torilla sanoa, että ”Kokoomus ei lapsista välitä, me muut kyllä välitetään”. Siinä keskustelussa tuskin nostetaan esille sitä, että kunta velkaantuu miljoonatolkulla joka vuosi ja kun kunta velkaantuu, kuntalainen velkaantuu.

Valtuustossa päätetään myös kirkonkylän tilojen uudelleenjärjestelystä.

Päätettävänä on ansiokas ja poikkeuksellisen laaja esitys. Vajaan 24 miljoonan euron investointi on mittaluokaltaan hurja. Investoinnille on selkeä tarve ja se on tehtävä, jotta peruspalveluita voidaan asianmukaisesti tarjota. Keskustan valtuustoryhmä ei tällä kertaa malttanut odottaa edes lopullisia valtuuston päätöstä, vaan kiirehti jo sunnuntain lehdessä ottamaan kunniaa hankkeen valmistelusta ja päätöksestä itselleen.

Keskustalla on tekemistä tuon hankkeen valmistelun kanssa yhtä paljon, kuin Perussuomalaisilla on vastaanottokeskusten perustamisessa Vihtiin. Asia on kuitenkin niin herkullinen ja äänestäjille merkittävä, että sankarinviittaa kannattaa sovitella jo etukäteen. Taas on torilla mukava käydä keskustelua ”Me saimme aikaiseksi kirkonkylän remontin”. Tuossa keskustelussa tuskin otetaan esille, että se kaikki toteutetaan kuntalaisten ottaessa velkaa.

Leikkauksissa ei ole kysymys vain säästöistä. Niissä on kysymys myös vastuun siirtämisestä yhteiskunnalta yksilölle. Olemme Suomessa mällänneet vuosikymmeniä ja rakentaneet sellaisen hyvinvointivaltion, johon meillä ei ole ollut varaa pitkiin aikoihin. Nyt tuota on purettava, mutta sehän ei tietenkään populisteille sovi.

Kun yksilön vastuulle kuuluvia asioita ollaan siirtämässä takaisin yksilön vastuulle, se on kamalaa. Vastuun siirtämistä vastustettaessa on helpointa valita sellaisia argumentteja, jotka uppoavat kansaan helpoiten. ”Lapsilta, sairailta, eläkeläisiltä ja työttömiltä leikataan”. Niin leikataankin. Koska on pakko. Eikä päätöstekstien viilailu sitä tosiasiaa muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s