Valinnan vapaus ja vastuu. Oikeudet ja velvollisuudet.

on

Vihdin kunta on taloudellisesti erittäin vaikeassa tilanteessa. Samaan aikaan kun muuttovoitto on kääntynyt jopa tappioksi, kunnan investointitarve on huima. Työttömyys on korkealla ja väestö ikääntyy. Talous on alijäämäinen ja velkataakka kasvaa. Sama trendi koskee koko Suomea, eikä Vihti ole poikkeus kuntakentässä. Taloudellinen ahdinko koskee valtaosaa Suomen kunnista.

Poikkeuksellista Vihdin osalta on se, että olemme pääkaupunkiseudun kehyskunta ja meidän tulisi kyllä pärjätä paremmin.

Poikkeuksellista Vihdin osalta on se, että olemme pääkaupunkiseudun kehyskunta ja meidän tulisi kyllä pärjätä paremmin. Kaupungistumisen trendi on jyllännyt maailmalla jo vuosikymmeniä ja se on tavoittanut yhä voimakkaammin myös Suomen. Kun aloitin kunnanvaltuutettuna, muistan todenneeni usein: ”Meillä ei ole varaa luottaa tällaisiin muuttovoittolukuihin. Kun Helsinki ja Espoo saavat kaavansa eteenpäin ja alkavat toden teolla rakentaa, muuttovoittomme on hetkeksi vain unelmaa”. Nyt se on totta, Helsingissä rakennetaan sellaista vauhtia, ettei siinä heikkohermoiset pysy mukana. Katukuvaa koristaa torninostureita enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

Moni haluaa asua väljemmin ja nauttia kauniista miljööstä. Vihti on rauhallinen paikka asua, olla ja yrittää.

Vihdillä on etunsa. Meillä on maaseutumainen miljöö, jossa on loistavat ulkoilualueet ja paljon vesistöjä. Moni haluaa asua väljemmin ja nauttia kauniista miljööstä. Vihti on rauhallinen paikka asua, olla ja yrittää.

Ongelmaksi on muodostunut valinnan vapauden ja vastuun välinen ristiriita, sekä yleisemmin Suomessa vallitseva ”oikeuksien yhteiskunnan” ilmapiiri. Suomi on muuttunut velvollisuuksien yhteiskunnasta oikeuksien yhteiskunnaksi.

Kun valitsemme valinnan vapautta käyttäen asuinpaikaksemme luonnonläheisen Vihdin, emme yksinkertaisesti voi odottaa asuinpaikaltamme kaupunkimaisia palveluita. Vaikka suurillakin kaupungeilla on omat haasteensa, on selvää että palvelutasoa ja infraa voidaan pitää paremmin yllä tiheästi asutussa kaupungissa, jossa verotaakka jakautuu useamman asukkaan hartioille.

Meidän on hyväksyttävä, että meitä on alle 30 000. Meidän on hyväksyttävä, että koulumatka voi olla hieman pidempi. On hyväksyttävä, ettei julkinen liikenne kulje kotiportin vierestä. Meidän on hyväksyttävä, että ryhmäkoot saattavat olla isompia ja että päivähoito-oikeutta on rajoitettava. Me saamme vastineeksi luonnonläheisen ja rauhallisen asuinpaikan, jossa lapsilla on turvallinen ja rikas ympäristö kasvaa.

Meidän on hyväksyttävä, että joudumme pendelöimään työmme vuoksi ja työpäivän pituus on kaupunkilaisia pidempi. Meidän on hyväksyttävä, että kunnassamme on paljon yksityisteitä, joiden ylläpito on asukkaiden vastuulla. On monia sellaisia asioita, joita emme yhteiskunnalta voi vaatia, mutta vastineeksi voimme suoraan kotiovelta lähteä luontoretkelle, pyöräretkelle, pihasaunaan, naapuriin, kalalle, kylätalolle, tai Nuuksion luonnonpuistoon. Kuka minnekin.

Jos haluaisin, että saatavillani olisi helposti yliopistollinen sairaala, muuttaisin Helsinkiin. Jos haluaisin kulkea metrolla töihin, muuttaisin Espooseen. Mikäli haluaisin veneen merisatamaan, muuttaisin Espooseen. Jos haluaisin, että olisin lähellä kansainväliset mitat täyttävää mäkihyppytornia, valitsisin Lahden. Jos haluaisin päästä kotiovelta raitiovaunulla, asuisin Helsingissä ja harkitsisin muuttoa Tampereelle. Mikäli haluaisin mahdollisimman kevyen verotaakan, muuttaisin Kauniaisiin. Tosin silloin minua harmittaisi, että kunnon pyörälenkille on matkustettava ensin autolla.

”Koska haluan asua Vihdissä, hyväksyn sen, ettei minulle voida tarjota kaupunkitason palveluita.

Kunnan talous on saatava tasapainoon. Se tarkoittaa palvelutason ja kustannusten alentamista. Kustannuksia on alennettava sille tasolle, johon meillä luonnon rauhassa elämästään nauttivalla vähälukuisella joukolla on varaa. Kuntaa on myös kehitettävä ja tänne on saatava aikaiseksi työpaikkoja. Laitetaan kuitenkin ensin perusasiat kuntoon tyytymällä vähempään. Sen voimme itse valita, onhan meillä valinnan vapaus.

Minä haluan asua Vihdissä. Maaseutumaisessa ympäristössä, vain muutaman kymmenen kilometrin päästä pääkaupungin sykkeestä ja palveluista. Koska haluan asua Vihdissä, hyväksyn sen, ettei minulle voida tarjota kaupunkitason palveluita.

One Comment Lisää omasi

  1. Veikko Hallikainen sanoo:

    Hyväksyn täysin sen, että asun aivan kunnan rajalla, likakaivotkin jo naapurikaupungin puolella. Kaukana kaikesta. Hyväksyn senkin että bussipysäkille on 25 metriä. Ja bussit myös, varsinkin koulupäivinä kulkevat. 700 m valtatien bussipysäkille. ja 3,5 km pikavuoropysäkeille, josta bussit vähintään tunnin välein molempiin suuntiin ESPOO-HKI_HKI-VANTAA LENTOKENTTÄ – — SALO -TURKU. Kouluun ja kaupat 11 km, ja lähimpään kylätaloon (Lohja Hongisto) n. 1,5 km. Järvelle 3 km. Asuinpaikkani suhteen olen nyt todella onnellinen.
    Mutta en hyväksy, että varsinkin useilla ihmisillä ainoa haluttava (kaupunkipalvelu) TIE – on asia, joka Vihdissä Suomen heikoimmin ja kalliimmin asukkaiden vastuulla. Tuki n. 15 % — kaupungeissa 100 % + jalkakäytävät + valot ym.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s