Digitaalisuus ei ole PDF-lomake

Kun puhumme digitalisaatiosta kunnan näkökulmasta, puhumme liian usein järjestelmistä, tai sähköisestä asiointilomakkeesta. Liian usein siinä unohtuu asiakaslähtöisyys. Luomme PDF-lomakkeen kunnan tarpeista, joka on kuitenkin toimitettava paperisena versiona?

Digitalisaatio on prosessi jossa teknologia, erilaiset sisällöt, palvelut ja asiointitavat yhdistyvät älykkäiksi prosesseiksi, jotka helpottavat kuntalaisten asiointia. Samalla se tarkoittaa kustannustehokkaita ratkaisuja yhden luukun periaatteella.

Digitalisaatiolla tarkoitettiin alun perin teknologian integroitumista osaksi arkea. Termiä käytetään sujuvasti kuvaamaan lähes mitä tahansa ja usein pelkistä sähköisistä palveluita puhuttaessa. Itse ajattelen digitalisaatiota prosessina, jossa yhdistetään teknologiaa, sisältöjä, palveluita ja käyttöliittymiä luomaan älykkäitä prosesseja pelkän sähköisen palvelun ja itsepalvelun rinnalle. Digitalisaatio muuttaa tilat, laitteet, ympäristö ja vaikkapa silmälasit tai rannekellot älykkäiksi muuttamalla niiden kyvykkyyksiä ja kytkemällä ne osaksi isompaa kokonaisuutta”. – Ville Tolvanen

Kuva My Data -selvityksen raportista.
Kuva My Data -selvityksen raportista.

Kysymys ei ole vain sähköisistä kokousjärjestelmistä tai lomakkeista, nettisivuista tai sähköisistä asiointikanavaista, vaan älykkäistä toisiinsa kytkeytyvistä asiakaslähtöisistä prosesseista, tiedonkeruusta ja sen hallinnasta.

Yksi ajatus voisi olla kuntalaistili.

Kun kuntalainen luo oman kuntalaistilinsä, hän voisi itse päättää siitä missä ja miten laajasti omaa kuntalaistiliään hyödynnetään. Itse avaisin oman tilini kaikkien virastojen käyttöön, joka helpottaisi omaa asiointiani tarvittavissa asioissa. Päättäisin mistä sovelluksista tietojani kerätään kuntalaistilille ja miten niitä voisi siellä hyödyntää. Kuntalaistilille kertyisi tietoa automaattisesti, henkilön itsensä lisäämänä ja viranomaisten tallentamana.

Omalla tililläni olisi saatavilla mm. kaikki henkilötiedot, kiinteistötunnukset, aiemmat asiointikerrat, työskentelypaikka, koulutustiedot jne. Kun sitten tarvitsen kunnalta palveluita, hakisin niitä kuntalaistilin kautta, jolloin kaikki päätöstä varten tarvittavat tiedot olisivat  jo olemassa yhdessä paikassa.

Kuntalaistilin kautta voisi tietenkin tehdä sähköisen allekirjoituksen, sinne voisi päivittää sijaintitietoja, valokuvia, antaa palautetta ja tehdä ehdotuksia. Kaikki itseäni koskevat päätökset ja asiakirjat olisivat aina saatavilla kuntalaistililtä silloin kun niitä tarvitaan. Luonnollisesti tilille on kätevä mobiilikäyttöliittymä.

Digitalisaatio on teknologioiden integroitumista arkeemme.

Kun prosessit ovat älykkäitä ja teknologia hoitaa asioita puolestamme, muuttuu moni asia myös kunnassa. Esimerkiksi kaavoitusta koskevat lausuntopyynnöt ilmestyisivät automaattiisesti kaikille kaavan osallisille kuntalaistilin kautta ja myös lausunto voidaan antaa tilin kautta. Kaikki olisivat valmiiksi tiketöitynä koskemaan tiettyä asiaa, valmiiksi oikeassa muodossa ja helposti kaikkia viranhaltijapäätöksiä varten löydettävissä.

Kun perheeseen syntyy lapsi, tieto löytyy jatkossa kuntalaistililtä ja raportoituu sieltä automaattisesti vaikkapa varhaiskasvatuksen, tai kouluverkon suunnittelua varten viranhaltijoiden käyttöön. Viranhaltijat voisivat huomioida vaikkapa työmatkani suunnan, työssäkäynnin aikataulujani ja matkustustapaani suunnittelussaan.

Digitalisaatio mahdollistaa sujuvan arjen ja kustannustehokkaat, oikein mitoitetut ja oikea-aikaiset palvelut. Aiheesta on tehty paljon selvityksiä, joita löytyy googlettamalla.

Mitä Digitaalisuus on sinun Vihdissäsi?

Tässä yksi liikenne- ja viestintäviraston teettämä selvitys miten henkilödataa voitaisiin paremmin hyödyntää: My data-selvitys:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s