Itsekäs kansa suostuu kusitolpaksi

Turkin, Suomen ja monen muun maan tilanne osoittaa sen, kuinka lähellä kansan oma perse on arjen valinnoissa.

Turkissa Erdoganin johtama AKP on kulkenut vaalivoitosta toiseen, kun kansa on huomannut oman taloudellisen tilan kohentumisen vuosikymmenen jatkuneen, osin keinotekoisenkin talouskasvun aikana. Kukaan ei pidä presidentistä, mutta ovat hiljaa, kun ”minulla itselläni menee nyt paremmin”. Tulevista ei tarvitse huolehtia.

Turkissa puhkesi korruptioskandaali 2013. Skandaali koski nimenomaan hallituksen jäseniä ja Erdoganin lähipiiriä. Se oli Erdoganin mielestä vastustajien juonittelua ja satoja poliiseja ja virkamiehiä siirrettiin toisiin tehtäviin. Turkin kansa on jakautunut kahtia Erdoganin kannattajiin ja vastustajiin. Tästä huolimatta Erdogan ja AKP nauttivat laajaa kansansuosiota.

Turkki on ajautumassa islamistiseen diktatuuriin, joka on tulevien sukupolvien kannalta katastrofaalista, mutta se ei lasten vanhempia juuri nyt huolestuta.

Britit äänestivät Brexitin puolesta, kun ahdingossa olevalle kansanosalle luvattiin valheellisesti parempia aikoja. Jopa niin valheellisesti, että kansan uskoessa kusetuksen ja äänestikin brexitin puolesta, vastuun kantajaa ei löydy kusettajien joukosta.

Vastaava tilanne oli Suomessa Persujytkyn aikana. Kansa kirmasi vaaliuurnille ”omat hoidetaan ensin” -retoriikan kiihottamana. Persujytky onnistui kusemalla omalle lautaselle. Sille lautaselle josta Persut nyt itse syövät. Se näkyy gallupeissa.

Venäjällä Putin on saanut rauhassa rakentaa omaa diktatuurin kuplaansa, kun talouskasvu ja öljyn korkea hinta mahdollisti kurjissa oloissa olevan kansan maasutuksen. Perustuslakia ei tarvinnut muuttaa, kun kaudet tulivat täyteen. Muutama sata miljoonaa rahaa Medvedevin tilille ja marionetti väikaudeksi presidentiksi. Sittemmin on taas ollut aikaa rakentaa omaa diktatuuriaan. Lyönpä melkein vetoa, että tällä kertaa perustuslakia muutetaan siten, että presidentti voi jatkaa enemmän kuin kaksi kautta.

Kuinka saatanan typerä kansa uskoo, kun Putin ilmoittaa tuloikseen myyntijohtajan palkkatason ja omistavansa Lada Nivan peräkärryineen?

Italiassa on vuosikymmenen ajan annettu täysin häiriintyneen Berlusconin tehdä omia sekopäisiä juttujaan, kun kansalla on talouskuplassa ollut itsellä ”hyvä olla”. Se tie on kuljettu loppuun ja varattomien pankkien tulevasta pelastamisesta kärsii eniten kansa itse.

Opimmeko koskaan?

Onko itsekkyys ja oma napa niin syvällä perimässämme, että emme ihmisinä pysty vastuullisempaan ajatteluun? Emmekö edes lastemme vuoksi?

Suomessa oppositiossa olevat demarit ovat nousseet gallupeissa sanomatta oikein mitään. He ovat järjestelmällisesti vaienneet kaikista isoista, mutta välttämättömistä ratkaisuista tietäen, että ne on tehtävä, olipa vallan kahvassa kuka tahansa. Sen sijaan he ottavat topakasti kantaa kansaa kosiskelevilla argumenteilla kaikkiin pieniin ja merkityksettömiin asioihin. Ne kansa ymmärtää. Eikä niissä tarvitse niin paljoa kusettaa ettei siitä selviäisi.

Turkissa Erdugan järjestää lumevallankappauksen, jonka avulla voi puhdistaa organisaation niistä ihmisistä, jotka ajattelevat myös huomista. Lähtöpassit saa tuhannet sotilaat, oikeuden edustajat. Jopa mediaa puhdistetaan ”väärästä aineksesta”. Kansa hurraa kadulla.

Keskusteltuani kymmenien Turkkilaisten kanssa vakavasti poliittisesta tilanteesta, kukaan ei pidä kurdeja tappavasta ja islamisaatiota ajavasta presidentistään. Silti he hurraavat, koska näkevät tässä päivässä jotain parempaa kuin eilisessä. Kaikki ymmärtävät että huominen on näistä päivistä paskin, mutta se ei kiinnosta.

Koko Eurooppaa on ravistellut massiivinen pakolaistulva. Sen syyt ovat monitahoiset, mutta uskon että eniten siihen vaikuttaa ne valinnat, joita nyt karkuun lähtevien aiempi sukupolvi on oman perseensä säilyttääkseen tehnyt.

Tätä käytetään myös Suomessa nyt hyväksi. Kansaa yritetään kiihottaa ja kusettaa kaikenmaailman hassunhauskoilla ryhmillä, kuten Suomi ensin, Rajat kiinni ja Soldiers of Odinsien avulla.

Emmekö koskaan opi, että vastuullisuus tänään on leipää, rauhaa ja hyvinvointia huomenna.

Emmekö? Senkin kusitolpat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s