Valtuusto voi olla myös huipputiimi

Kokoonnuimme Vihdin valtuuston kanssa perinteiseen valtuustoseminaariin. Tällä kertaa paikaksi valikoitui Hämeenlinna. Kiitos Hämeenlinnan kaupungille vieraanvaraisuudesta ja tilaisuudesta tutustua Tuomelan uudistettuun kouluun. Kuulimme esityksiä hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta, jotka olivat todella ajatuksia avartavia. Hämeenlinnalaisilla on paljon syitä olla ylpeitä omasta organisaatiostaan ja toteutetusta hankkeesta. (Lisätietoa Tuomelan koulun hankkeesta TÄSTÄ)

Valtuustoseminaarimme oli varsin onnistunut ja saimme aikaiseksi joitain linjauksia, joiden valmistelun pariin viranhaltijat nyt pääsevät. Kun tiedän, millaista osaamista valtuustomme jäsenillä on, olisimme varmasti pystyneet vielä parempaan tässä seminaarissa, mutta parannamme tekemistämme askel kerrallaan.

Valtuusto voi olla myös huipputiimi

Patrick Lensioni kirjoittaa kirjassaan ”Viisi toimintahäiriötä tiimissä”, viidestä tiimin ominaisuudesta, tai toimintahäiriöstä, jotka estävät huipputiimin syntymisen. Lainaan Lensionia varsin vapaasti tulkiten tässä blogissa..

Lensionin viisi toimintahäiriötä:themodel

  1. Luottamuspula
  2. Konfliktin pelko
  3. Sitoutumisen puute
  4. Vastuun välttely
  5. Välinpitämättömyys tuloksista

”Sitoutuneet ryhmän jäsenet kokevat tilivelvollisuutta ryhmää kohtaan, vastuuta otetaan ja sitä halutaan kantaa”

Kääntäen voisi todeta seuraavasti. Huipputiimissä korostuu sen jäsenten keskinäinen luottamus. Luottamuksellisella ryhmällä syntyy luontaisesti kyky käsitellä konflikteja. Kun ryhmässä vallitsee luottamus ja se omaa hyvät kyvyt käsitellä konflikteja, siihen sitoudutaan. Sitoutuneet ryhmän jäsenet kokevat tilivelvollisuutta ryhmää kohtaan, vastuuta otetaan ja sitä halutaan kantaa. Vastuutaan kantava ryhmä taas saa aikaiseksi tuloksia ja menestyy.

Tähän kaikkeen meillä on Vihdin valtuustossa erinomaiset mahdollisuudet. Meillä on yllin kyllin osaamista, loistavia ihmisiä ja lähtökohtaisesti halu tehdä hyvää ja laadukasta työtä.

Kysymys on enemmän siitä, että päätämme alkaa toimia aidosti yhdessä ja kaikkia kuntalaisia palvelevalla tavalla. Päättäisimme olla rohkeita päätöksentekijöitä ja ottaa valtuustokausien ylittävästi vastuuta päätöksistämme. Uskaltaisimme luopua omista agendoistamme, mikäli se palvelee kokonaisuutta paremmin. Ajaisimme rohkeasti ja määrätietoisesti eteenpäin asioita, jotka ovat kunnan ja kuntalaisten kannalta tärkeitä, vaikka ne eivät olisikaan sopusoinnussa omien mielipiteidemme, tai poliittisten agendojen kanssa. Kuuntelu ei riitä, meidän on myös kuultava.

Kiitos jokaiselle mukana olleelle erikseen ja kannustava terveinen niille valtuutetuille, jotka eivät osallistuneet. Meillä oli mukavaa ja olimme aikaansaavia. Kiitos myös viranhaltijoille, toivon että saitte vastauksia niihin kysymyksiin, joihin niitä eniten kaipasitte.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s