Laput silmillä kohti vaaleja

Ensi keväänä järjestetään kuntavaalit ja kaikki puolueet tekevät ehdokashankintaa ja vaaliohjelmiaan kiihtyvällä tahdilla. Menemmekö kohti vaaleja laput silmillä? Teemmekö vaaleja vanhojen rakenteiden mukaan, vaikka eniten on muuttunut kaikki?

Mika Aittamäki kirjoitti blogissaan, että ”Kasvava, kehittyvä yritys ei voi olla enää organisaatio. Sen on oltava organismi. Kehittyvä, muuttuva, monipuolistuva, elävä organismi”. Jäin pohtimaan tuota kirjoitusta ja ajatukseni lipsahti myös politiikkaan. Se ei ole yllätys, olenhan lupautunut ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa.

Kulunut valtuustokausi Vihdissä on ollut monin tavoin hyvä ja tuloksekas. Olemme pysäyttäneet kulujen kasvun ja tehneet joitain merkittäviä muutoksia, joiden vaikutukset näkyvät vasta tulevaisuudessa. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä yli puoluerajojen ja joissain kysymyksissä perinteiset ”puolueblokit” ovat murtuneet. Siitä olen tyytyväinen, sillä näissä tapauksissa tehdyt päätökset ovat olleet pääosin kuntalaisten edun mukaisia. Jos ”vasen ja oikea laita” äänestää vaikkapa jostain talouskysymyksestä samalla tavalla, siinä on varmasti asetettu kuntalaisten etu puolueohjelman, tai perinteisten ”vastakkain aseteltujen arvojen” edelle.

Valmistaudumme pikkuhiljaa vaaleihin, mutta teemmekö sen laput silmillä?

Valmistaudumme vaaleihin perinteisten puoluejakojen mukaisesti ja myös teemoja pohditaan näiden poliittisten arvojen ja puolueohjelmien mukaan. Se on tietenkin hyvä asia, mutta silloin kun jokin asia jätetään ottamatta esille puolueohjelman, tai perinteisten puolueita erottelevien arvojen perusteella, mennään helposti metsään. Toimintaympäristömme on muuttunut ja perinteiset jakolinjat äänestäjien keskuudessa loistavat poissaolollaan. Tiedon valta ei ole pitkään aikaan ollut poliittisilla toimijoilla, se on siirtynyt kauan sitten äänestäjille. Äänestäjällä on milloin tahansa käytössään lähes mikä tieto tahansa, eikä siis poliittisilla toimijoilla ole tätä ”valtaa” enää käytössään.

Olen tehnyt tällä valtuustokaudella paljon yhteistyötä useiden eri puolueiden jäsenten kanssa yksittäisissä asiakysymyksissä. Monissa asioissa perinteinen puoluejakojen mukainen ajattelu olisi sen estänyt, eikä kuntalaisten etu olisi toteutunut. Perinteinen toimintaympäristö on muuttunut, myös meidän päättäjien on muututtava.

Mikael Jungner kirjoitti osuvasti omalla facebook seinällään, josta seuraava ote:
”Useimmat päättäjät ja media eivät tiedä mitä tapahtuu ja mitä pitäisi tehdä. He ovat niin pihalla maailman uusista lainalaisuuksista, että he tekevät joko vääriä asioita, puuhastelevat jonninjoutavia tai sitten eivät varmuuden vuoksi tee yhtään mitään. Tämän kansa on huomannut.

Miksi näin? Siksi että koko ajatus faktoihin perustuvasta päätöksenteosta on rikki, koska faktat ennustavat ja ohjaavat maailmaa tänään yhtä tehokkaasti kuin horoskoopit. Teot vievät eteenpäin, eivät faktat. Kokeilu vie eteenpäin, ei teoria. Vuorovaikutus synnyttää hyvinvointia, ei hierarkia. Työssä oppiminen lisää osaamista, ei opiskelu.

Tämä on ikävä juttu, sillä päättäjien ja median valta perustuu useimmiten juuri faktoihin, teorioihin ja hierarkioihin. Siihen että heillä on paremmat faktat ja parempaa osaamista noiden faktojen luomiseen ja soveltamiseen kuin muilla ihmisillä”

Ajatus siitä, että päättäjillä olisi paremmat faktat ja parempaa osaamista niiden soveltamiseen on vanhanaikainen. Äänestäjät eivät ole joukko ihmisiä, he ovat yksilöitä. Avoin dialogi yksilöiden kanssa on edellytys ja siihen sosiaalisen median alustat antavat loistavan mahdollisuuden. Vasemmistolainen maanrakennusinsinööri voi olla maanrakentamisen substanssissaan helposti yhtä pätevä, tai pätevämpi, kuin oikeistolainen kollegansa. Oikeistolainen talousnero voi olla omassa substanssissaan taas paras kaikista, mutta myös huonoin. Myös päättäjät ovat yksilöitä.

”Minä ajattelen näin. Tämä on kantani tähän asiaan” – tyyppisten julistusten tekeminen ilman vuorovaikutteista keskustelua on vaan niin s****nan vanhanaikaista.

En tarkoita tällä kirjoituksellani sitä, että puoluejärjestelmämme olisi romutettava, mutta sitä tarkoitan, että sen on uudistuttava. On ymmärrettävä, että asioiden kehykset tai lainalaisuudet ovat meille kaikille samat ja paras ratkaisu voi löytyä yksittäiseltä kuntalaiselta, tai toisen puolueen valtuutetulta, eikä puolueohjelmasta.

Avoimuus, päätöksenteon läpinäkyvyys ja aito läsnäolo äänestäjien parissa eri alustoilla, digitaalisesti ja analogisesti, on mielestäni ”pakollista” nykypäivän päättäjälle.

Aito läsnäolo ei ole sitä, että ajankohtaisessa tapahtumassa käydään paikalla ja siitä julkaistaan ammattivalokuvaajan ottama kuva ”Minäkin olin täällä, minäkin kannatan tätä asiaa”. Aito läsnäolo on tekoja, jatkuvaa läsnäoloa ja keskustelua ihmisten kanssa.

Odotan mielenkiinnolla tulevaa kevättä, kun kohta neljä vuotta tauolla olleet sosiaalisen median tilit ja nettisivut heräävät taas henkiin ja alkavan suoltaa omia näkemyksiään äänestäjien kummasteltavaksi. ”Minä ajattelen näin. Tämä on kantani tähän asiaan” – tyyppisten julistusten tekeminen ilman vuorovaikutteista keskustelua on vaan niin s****nan vanhanaikaista.

Lopetan tämän pitkän kirjoitukseen lainaukseen Mika Aittamäen Oganisaatioanargisti 2.0 kirjoituksesta, jota olen muokannut lisäämällä alkuun sanan ”puolue”.

Puolueorganisaatiot eivät enää kestä mukana. Keskipakoisvoima kaataa mutkissa, jarrutukset menevät pitkäksi, kiihdytys ei onnistu painon vuoksi. Ketterät ohittavat, vasemmalta ja oikealta. Koska organismi elää, se reagoi ja sopeutuu. Organismi ei tarvitse muutoksia, koska se elää muutoksesta, saa siitä ravintonsa. Organismi kääntyy ketterästi, se venyy, se jakautuu. Se mahtuu pieniin markkinarakoihin, se sujahtaa niistä läpi ja kokoaa itsensä ja on valmiina kasvamaan jälleen”

Mikan alkuperäinen kirjoitus on luettavissa TÄÄLTÄ

[edit klo 9:12, korvasin ’saatanan’ sanat ’s****nan’ kirjoituksella, samani palautteen perusteella]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s