Esimies: Altistu keskustelulle, tai vaikene kokonaan.

on

Kukaan esimies ei voi olla kaiken tiedon mestari, eikä kenelläkään ole vastausta kaikkeen. Jos olet epävarma jostain asiasta, uskalla altistua keskustelulle alaisesi kanssa, tai vaikene kokonaan. Luovu asemastasi.

Monelle esimiehelle altistuminen keskustelulle on pelottava vaihtoehto. Kun pelko ohjaa, reagointi voi olla tuhoisaa organisaatiolle, esimiehelle itselleen ja asiakkaille. Toiselle pelko voi syntyä oletuksesta, että keskustelun kautta syntyvä ratkaisu ”voi johtaa väärään lopputulokseen”. Toiselle pelkoa tuottaa pelkkä ajatuskin siitä, että myöntäisi alaiselleen, ettei tiedä, tai tunne asiaa riittävän hyvin. Mitä helvetin pelättävää kummassakaan vaihtoehdossa on? Ei mitään.

Kukaan ei arvosta ”kaikkitietävää” pomottajaa.

Liian monelle esimiehelle pelko aiheuttaa reaktion, jossa ajautuu nostattamaan itseään suhteessa muihin. Epävarma esimies alkaa ”pomottamaan”. Varsinainen asia jää kokonaan ratkaisematta ja esimiehen oman egon varjoon. Liian monelle esimiehelle pelko ajaa esittämään kiireistä, ikään kuin aikaa pelatakseen. Molemmat kuvatut esimerkit ovat tuhoisia. Esimies ei saavuta tarvitsemaansa arvostusta ja kunnioitusta, asiat jäävät ratkaisematta ja organisaatio voi pahoin. Kukaan ei arvosta ”kaikkitietävää” pomottajaa ja suurin osa halveksii sitä, joka tekee sitä vailla sisältöä ja osallisuutta arkeen.

Mitäs jos altistuisit keskustelulle ja löytäisittekin alaisesi kanssa paremman ratkaisun, kuin mitä itse osaisit koskaan keksiä?

Uskon että näin kävisi enemmän kuin seitsemän kertaa kymmenestä. Älä siis pelkää. Kaikki siinä voittaisivat. Ellet taas tunne perusteita riittävästi, että uskaltaisit altistua keskustelulle, opettele ne. Ellet viitsi opetella niitä, pelasta organisaatiosi ja eroa tehtävästäsi.

Tärkein tehtäväsi on saada asiat tapahtumaan, vielä tärkeämpi tehtäväsi on johtaa organisaatiosi onnistumaan. Päätehtäväsi on auttaa johdettaviasi löytämään parhaan versionsa itsestään joka päivä. Et voi onnistua tärkeimmissä tehtävissäsi, ellet ole lähellä, ellet keskustele ja ellet hae ratkaisuja yhdessä organisaatiosi kanssa.

Vain laiskin ajattelija ja intohimottomin esimies pysyy etäällä, ei uskalla altistua keskustelulle, eikä uskalla myöntää, ettei ole kaiken tiedon mestari ja ettei hänellä ole vastausta kaikkiin kysymyksiin.

Menestyvä esimies löytää ratkaisut, eikä sillä ole väliä kenen kanssa ne löytyvät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s