Johtaja, älä raahaa perässäsi lampaita

on

Yksi johtamisen keskeisin menestystekijä on valita oikeat ihmiset ympärilleen. Sellaiset ihmiset, jotka pystyvät kehittymään, kehittämään ja luomaan lisäarvoa. Yksi perusperiaate on, että heidän pitäisi olla parempia kuin sinä itse.

Työ muuttuu kovaa vauhtia, eikä johtaminen ole ollut pitkään aikaan asioiden teettämistä, vaan vuorovaikutteista yhdessä tekemistä. Tarvitset ihmisiä, joilla on kyky ja halu ohjautua itse.

Miten tunnistat lampaan? Se määkii. Kun sanot ”minä olen ajatellut näin” lammas vastaa ”määki”. Hän tekee mitä pyydät, eikä hänellä ei ole omaa mielipidettä. Hän tottelee ja siinä suurin riski piileekin, sillä sinä voit olla väärässä. Raahaamalla perässäsi lampaita, teet karhunpalveluksen niille ihmisille itselleen. Teet sen myös itsellesi ja lopulta koko liiketoiminnallesi. Se on hidas kidutuskuolema, joka johtaa lopulta myös omaan ja koko liiketoimintasi kuolemaan.

Tarvitset ympärillesi sitoutuneita, viisaita ja innostuneita ihmisiä, jotka haluavat kehittyä. Nämä kaikki ominaisuudet eivät asu sinussa. Voit olla viisas, sitoutunut, innostunut ja kehittyväkin, mutta joku on sinua parempi. Etsi se ihminen käsiisi.

Moni raahaa perässään lampaita, koska pelkäävät antaa vastuuta. Jotkut tekevät sitä puhtaasti itsekkäistä syistä, halutessaan näyttää paremmalta kuin muut, jotkut hallinnan menettämisen pelosta. Tilanteesta tulee katastrofi. Pahimmillaan kuljetat ihmisiä osaamistaan suurempiin vastuisiin, jolloin he joutuvat vangiksi omaan ruutuunsa. He eivät uskalla kehittää asioita, eivätkä uskalla tehdä pienimpiäkään päätöksiä, pelätessään ”putoavansa” osaamistaan vastaavaan työtehtävään. Heidän päivänsä ovat selviytymistä, he ovat jatkuvasti osaamisensa äärirajoilla, jopa sen yläpuolella. He alkavat vältellä virheitä. Tiedätkin jo mihin se johtaa.

Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta ellei halua oppia, ei päädy edes sepän vasaraksi.

Raahaamalla lampaan oman urakehityksesi perässä, varmistat ettet tule onnistumaan. Ennen pitkään käy niin, ettet ehdi kertoa ajatuksistasi, et ehdikään ohjeistamaan kaikkea mahdollista ja olemaan läsnä. Silloin ympärilläsi ei tapahdu mitään, koska he eivät osaa, eivätkä uskalla. He ovat asemansa vankeja, joita pelko ohjaa.

Avainsanat ovat; halu oppia. Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta ellei halua oppia, ei päädy edes sepän vasaraksi. Ihminen jolla on halu oppia, ohittaa tiedoissaan ja taidoissaan sinut hetkessä ja silloin sinun kuuluu iloita. Olet onnistunut esimiesurasi tärkeimmässä tehtävässä. Olet auttanut alaistasi kehittymään, löytämään paremman version itsestään.

Valitse viisaammin, valitse viisaampia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s