Vastuun ottaminen pakottaa oppimaan

on

Halu oppia on hyvä alku, mutta se on vain alku. Oppiminen on prosessi joka edellyttää ensin altistumista opille ja sen jälkeen työtä oppimisen eteen. Se taas vaatii uhrauksia.

Vastuun ottaminen pakottaa oppimaan.

Vanha sanonta ”Vastuuta ei voi antaa, se täytyy ottaa”, on oivallinen. Aidon vastuun ottamisen tuntee riittämättömyyden tunteena. Kun riittämättömyyden tunne on suurimmillaan, sinulla on kaksi tapaa päästä siitä ulos. Päätät alkaa opetella ja oppimaan, tai alat kitistä. Mikäli ajatuksesi on olla pelkkä ”asemajohtaja”, joka on siis johtaja vain asemansa vuoksi, voit lopettaa tämän kirjoituksen lukemisen ja siirtyä johonkin mukavampaan aiheeseen. Niiden parissa sinun on hyvä olla ja olet tottunut siihen.

Vastuun ”saaminen” on illuusio, eikä pakota sinua mihinkään.

Jos taas olet päättänyt ottaa aidosti vastuun, et voi välttyä uuden opettelulta. Silloin tästäkin kirjoituksesta voi olla sinulle hyötyä. Kun et välty opettelulta, et myöskään välty uhrauksilta. Oppiminen ja uhraukset kulkevat käsi kädessä ja oppiminen voi sattua. ”No pain no gain”.

Vastuun ”saaminen” on illuusio, eikä pakota sinua mihinkään. Vain vastuun ottaminen on totta ja merkittävin vastuunotto on, että alat opetella ja ennen kaikkea oppia. Oppia voi vain, kun uskallat olla altis uuden oppimiselle.

Mitä joudut uhraamaan?

Uhraukset oppimisen edessä voivat liittyä egoosi tai sosiaaliseen asemaasi. Ensin on luovuttava häpeästä. Yksinkertaisimmillaan uhraus voi liittyä siihen, että ajankäyttösi opettelulle ja harjoittelulle kasvaa ja uhraat vapaa-aikaasi. Hoidat arjen asiat ja opettelet siinä samalla uutta.

Oppimisen edessä uhraus voi olla, että priorisointi työn ja harrastusten välillä on laitettava hetkeksi uusiksi. Uhraus voi olla myös sitä, että ottaa urallaan askeleen taaksepäin, jotta voi oppia jotain uutta. Uhrausta on myös nöyrtymistä uuden edessä. Olla julkisesti avoin.

Esimerkinomaisesti voi todeta, että ikäiselleni ihmiselle, jolla on ollut ehkä Commodore 64 nuorena, ei ole luontevaa käyttää kehittyneimpiä sovellutuksia – ne pitää opetella. Kaltaiselleni huonosti koulussa menestyneelle ei ole kovin luontevaa tehdä excelillä monimutkaisia kaavoja sisältäviä rakennelmia – ne pitää opetella. Ei kaikille ole luontevaa käyttää sosiaalista mediaa – se on opeteltava. Ei ole itsestäänselvää että ymmärtää liiketoiminnan perusteet – ne pitää opetella. Ei ihminen luontaisesti ole koko ajan parempi, sen eteen on tehtävä töitä.

Vastuunsa ottavaa oppijaa, jonka halu ylittää mukavuusalueella piehtaroinnin ja joka on valmis tekemään uhrauksia, ei tarvitse johtaa. Hän johtaa itseään ja tekee sen paremmin kuin kukaan ulkopuolinen.

Tänään parempi kuin eilen, mutta huonompi kuin huomenna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s