Vihdin joukkoliikennestrategia on valmisteltava strategisen yleiskaavan yhteydessä.

on

Joukkoliikenteen järjestämiseen osallistuminen on kunnalle harkinnanvaraista. Kunnalla on lakisääteisiä kuljetusten järjestämistehtäviä, kuten koulukuljetukset ja vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset.

Näiden lisäksi siis kunta voi harkinnanvaraisesti osallistua muuta liikkumista palvelevaan järjestämiseen. Kun harkinnanvaraista järjestämistä tehdään, asiaa on pohdittava monista näkökulmista, mm toteutuuko kuntalaisten tasavertaisuus, mitä vaikutuksia asialla on kunnan houkuttelevuuden näkökulmasta, mitkä ovat taloudelliset resurssit ja kannattavuus ja mitä ympäristövaikutuksia joukkoliikenteen järjestämisellä, tai järjestämättömyydellä on.

Joukkoliikenteen kustannus kunnalle muodostuu yksinkertaistettuna tuotantokustannusten ja lipputulojen erotuksesta. Mikäli siis jonkin linjan kustannus on vaikkapa 100 000 euroa vuodessa ja matkustajien maksamat lipputulot ovat 50 000 euroa, kunnan kustannukseksi muodostuu 50 000 euroa. Tämä kustannus katettaisiin kuntalaisten maksamilla verotuloilla.

Päätöksenteko mutkistuu jo silloin, kun asiaa pohtii aiemmin mainitsemieni näkökulmien kautta ja siksi helppoja ratkaisuita ei ole. Joukkoliikennettä on tarkasteltava strategisena kokonaisuutena, jossa päätettäisiin myös joukkoliikenteen painopisteistä. Näistä on syytä käydä laaja keskustelu.

Joukkoliikennestrategia on valmisteltava koko kuntaa koskevan strategisen yleiskaavan yhteydessä.

Olemme päättäneet luoda koko Vihdin kuntaa koskevan strategisen yleiskaavan. Tämän kaavan valmistelu käynnistyy nyt ja keskustelu siitä tiivistyy varmasti loppuvuotta kohden, kun osallistumis- ja arviointisuunnitelma on tarkoitus laatia. Kaavassa on tarkoitus linjata, millä tavalla koko kuntaa kehitetään ja minkälaiset painopisteet eri alueille valitaan. Joukkoliikennestrategian valmistelu on luonteva jatkumo tälle keskustelulle.

Se on selvää, että joukkoliikenteen kehittäminen voi kannattaa jo pelkästään imago- ja ympäristösyistä, mutta ilman laajaa keskustelua ja kytkentää yleiskaavan suunnitteluun ja sen painopisteisiin, siitä saattaa tulla torso. Se on sitten kokonaan toinen kysymys, kuinka paljon siihen käytetään veromaksajien rahaa.

Kannattavaa joukkoliikennevuoroa ei liikenteenharjoittajat lakkauttaisi ja siihen voimme kuntalalaisina vaikuttaa.

Mikäli asut yhteyden varrella, jonka toivot säilyvän, markkinoi sitä alueesi asukkaille. Houkuttele naapureitasi käyttämään palveluita ja täyttäkää linjat. Se on nopein tapa varmistaa joukkoliikenneyhteyksien säilyminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s