Tulos kelpaa, ennuste ei

on

Vihdin kunnan tilinpäätös näyttää muodostuvan 5,7 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, kun ennuste vielä syksyn talousarviokeskustelujen yhteydessä oli – 2,2 miljoonaa euroa. Ennuste heittää siis n. 8 miljoonaa euroa. Olen kuluneen valtuustokauden aikana toistuvasti kritisoinut virheellisiä ennusteita, tämän kaikki valtuutetut varmasti muistavat.

Raportointi ja ennustaminen ovat johtamisen työkaluja ja kaikki ymmärtävät sen, että virheellinen raportti tai ennuste, voi johtaa myös virheellisiin päätöksiin. En väitä, että näin olisi nyt käynyt, mutta todennäköisyys siihen on huomattavasti kasvanut.

Ymmärrän hyvin, että osa kuntatalouteen vaikuttavista asioista eivät ole helposti ennustettavia. Esimerkkinä vaikkapa erikoissairaanhoidon kustannukset. Näissä asioissa, kun sairaus, tai vahinko ei tule kello kaulassa. Voimme ennustaa kustannustason oletetulle tasolle, mutta yksi vaikea aivoleikkaus saattaa muuttaa toteutuneita kustannuksia huomattavasti. Tämä sama voi toteutua myös toiseen suuntaan, niin kuin nyt näyttää käyneen. Kunta sai erikoissairaanhoidon maksujen palautuksia HUSilta yli miljoona euroa.

Kuntataloudessa realistinen ennuste on parempi kuin pessimistinen.

Meillä ei ole syytä ennustaa asioita optimistisesti, mutta ei myöskään pessimistisesti. Realistinen ennuste on toimivin. Nyt valmistuvan tilinpäätöksen ennusteessa verotulojen kasvu on ennustettu pessimistisesti. Nämä eivät kuitenkaan yhdessäkään selitä koko ennustevirhettä. Ennusteen 8 miljoonan euron ero selittyy edellä mainittujen syiden lisäksi monista pienistä yksityiskohdista. Näiden yksityiskohtien reaaliaikainen ennusteiden ja toteutumien vertaaminen on tärkeää.

Erkillä on paljon työtä.

Nyt positiivisen tulosyllätyksen selvittyä, on päätetty arvioida myös kuluvan vuoden talousarviota. Ennusteiden tarkentaminen vaatii kuukausittaisen seurannan lisäksi myös reagointia. Toivon että kunnan talousarviota tarkastellaan jatkossa valtuustotasolla jokaisen kokouksen yhteydessä, käytännössä siis kahden kuukauden välein.

Vähintä mitä olisimme voineet tehdä, jos tulosennuste olisi ollut tiedossa aiemmin, on sen hyödyntäminen markkinoinnissa. Olisimme voineet kertoa kaikille, että Vihdissä on nyt suunta kääntynyt ja tulevaisuus on selkeästi valoisampi. Tämä olisi voinut lisätä uskoa ja vahvistaa toimeliaisuutta kaikkeen tekemiseen ja kehittämiseen. Uusi talousjohtajamme on aloittanut oman uransa vakuuttavasti, mutta Erkillä on vielä paljon työtä edessään, jotta saamme nämä asiat linjaan.

Onnea Vihti!

Huolimatta parantuneesta taloudesta, velkaannuimme viime vuoden aikana taas pari miljoonaa lisää. Velkaantuminen jatkuu myös seuraavien vuosien ajan, sillä investointiohjelmamme on infernaalinen. Haluan kuitenkin onnitella meitä kaikkia vihtiläisiä.

Olemme kuluneella valtuustokaudella hillinneet kustannusten kasvua ja toteuttaneet muutoksia organisaatiossa. Olemme tilkinneet ”perälautaa” monin tavoin ja kustannusten seuranta on parantunut jatkuvasti. Viranhaltijoille talouden korjaaminen on vahva tahtotila ja se alkaa tuottaa tulosta. Olemme matkalla parempaan huomiseen ja jonain päivänä saamme olla tekemässä päätöstä kunnallisveron alentamisesta. Onnea siitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s