Palvelumaksujen alentaminen tulisi hoitaa veronalennuksilla

on

Hallitus haluaa alentaa varhaiskasvatuksen maksuja. Se parantaisi työryhmän tutkimuksen mukaan erityisesti naisten työllisyyttä.

”Työryhmä on laskenut, että varhaiskasvatusmaksujen maltillinen alentaminen voisi lisätä työllisyyttä jopa yli 6000 henkilöllä. Varhaiskasvatusmaksut muodostavat kannustinloukun ottaa työtä vastaan, ne ovat erityisesti naisten työllistymisen este. Moni perhe miettii, kannattaako toisen vanhemman – yleensä äidin – palata työelämään, kun varhaiskasvatusmaksujen myötä rahaa ei jää juuri enempää käteen. Maksujen alentaminen edelleen tukisi erityisesti pienituloisten vanhempien työssäkäyntiä”, Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Maksujen alentaminen tulisi kuitenkin hoitaa veronalennuksella. Veronalennus kohdistuisi erityisesti niihin jotka työllistyvät, eikä työryhmän toteamaa kannustinloukkua silloin synny. Vaikutus olisi käytännössä sama, mutta mutta…

Maksuttomia palveluita voi teoriassa olla, mutta ilmaisia ne eivät ole koskaan.

Kun maksut säilytetään ennallaan, ne kohdistuvat palvelun tuottamiseen ja maksetut maksut olisivat korvamerkittyä rahaa ja läpinäkyvästi todennettavissa. Maksujen alentaminen taas aiheuttaisi paineita verojen korotukseen, eikä niiden rahojen perässä pysyisi lopulta kukaan. Veronkorotuksella paikattu maksujen alennus, katoaisi lopulta veroeurojen pohjattomaan kaivoon.

Joissain puheissa on väläytelty jopa kokonaan maksutonta varhaiskasvatusta. Maksuton se voisi teoriassa olla, mutta ilmainen se ei ole koskaan. Verojen korottamisen paine vain olisi suurempi ja taas varhaiskasvatuksen maksut katoaisivat muiden veroeurojen sekaan.

#Läpinäkyvyys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s