Me olemme kunta

Vihdin kunnan kehittäminen on ollut vähintään haastavaa, jopa vaikeaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Kunnan talous on ollut vuodesta toiseen alijäämäinen, eikä varoja kehittämiselle ole pystytty riittävästi osoittamaan ja nekin jotka on osoitettu, ovat velkaa.

Nyt talous on kääntynyt parempaan suuntaan ja pääsemme pikkuhiljaa talouden pitämisestä toiminnan kehittämiseen. Vihdissä kuntalaisia keskusteluttaa moni asia. Vaikuttaa siltä, että pääosaan nousevat kaavoituksen ja joukkoliikenteen kehittäminen ja näiden molempien kehittämisen eteen tehdäänkin nyt hartiavoimin töitä.

Julkisissa keskusteluissa esitetään yleensä enemmän vaatimuksia kunnalle. Asioita halutaan yllättävän yleisesti sysätä ”kunnan vastuulle”. Jokainen tietenkin esittää näitä vaatimuksia omista lähtökohdistaan ja sallittuahan se on. Keskustelussa vallitsee mielestäni muutamia ajatusvirheitä.

”On selvää, että kunnan on kehittyäkseen tehtävä myös muuta, kuin sille asetettuja lakisääteisiä tehtäviä”

Unohdamme liian helposti sen, mitkä ovat kunnan perustehtäviä. Niitä tehtäviä joita kunnan on hoidettava lakisääteisesti, oli kassassa rahaa tai ei ja mitkä ovat sellaisia ylimääräisiä palveluita, joita kunnan kannattaisi muista syistä tuottaa. On selvää, että kunnan on kehittyäkseen tehtävä myös muuta, kuin sille asetettuja lakisääteisiä tehtäviä, mutta niiden vaatimusten esittämisen yhteydessä on aina hyvä muistaa, että me olemme kunta.

Kunta ei siis ole ulkopuolinen tai erillinen taho, vaan kunnan muodostavat täällä asuvat ihmiset. Ajatus siitä, että jokin ei ole oma vaan kunnan velvollisuus tarkoittaa, että velvoittaa muita kuntalaisia.

Jos siis haluat siirtää jonkun vastuullesi kuuluvan asian kunnan hoidettavaksi ja maksettavaksi, siirrät sen ”naapureidesi maksettavaksi”. Vaikka ajatus naapureilla maksattamisesta saattaisikin tuntua hyvältä idealta, he eivät välttämättä ole samaa mieltä kanssasi. Siksi näiden ylimääräisten palveluiden tuottamisesta päättäminen on tarkkaa puuhaa. Ylimääräisten tehtävien tuottamiselle on aina oltava hyvät perusteet ja laaja yksimielisyys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s