Tositarina täynnä opetuksia

Joku kysyi viime viikolla twitterissä, ”Oletko polttanut jotain vahingossa – siis tulitikkuleikeissä”. Minä vastasin.

Kyllä olen, tanssilavan. Jäin pohtimaan asiaa ja päätin kirjoittaa siitä. Tarina sisältää niin monia opetuksia sekä meille aikuisille, että nuorille.

Olimme alle kymmenen vuotiaita vilkkaita poikia, minä, veljeni ja ystävämme naapurista. Puuhastelimme aina jotain. Yleensä normaaleja lasten leikkejä, joskus osoitimme kekseliäisyyttämme ja aiheutimme harmaita hiuksia vanhemmillemme.

Tällä kertaa olimme suorastaan neroja.

Löysimme ojasta rikkinäisen sytkärin ja pohdimme miten sen saisi toimimaan. Se ei onnistunut, mutta ”voisimmeko jotenkin vaihtaa sen ehjään?”.

Oli aikainen aamu ja keksimme loistavan juonen. Heitimme rikkinäisen sytyttimen naapurin katolle. Ai miksikö? Siksi, että menimme sitten herättämään naapurit pyytääksemme tikapuita, jotta saisimme sytkärimme takaisin. Olimme varmoja ettei tikkaita siihen aikaan aamusta heru, jolloin ehdottaisimme josko saisimme naapurilta hänen sytyttimensä ja hän voisi sitten paremmalla ajalla hakea itselleen meidän ”ehjän” sytyttimen katoltaan. Täydellinen juoni, jonka onnistumisen mahdollisuus lienee 1/1000. Epäonneksemme se toimi täydellisesti. Nyt meillä oli toimiva sytytin.

Seuraavaksi pohdimme, mitä sillä tekisimme.

Oli helteinen kesäaamu. Vain viikko juhannukseen. Juhannussalko oli edellisenä päivänä koristeltu kylän talkoissa. Seuraavana lauantaina järjestettäisiin tanssit kylälle rakennetulla tanssilavalla.

Olimme tanssilavan kohdalla ja muutimme suunnitelmaa lennosta.

Vajaan kilometrin päässä oli jalkapallokenttä ja arvelimme, että nuotio keskiympyrässä olisi turvallisin vaihtoehto nuotiolle. Lähdimme matkaan ojanpohjia koluten. Keräsimme matkalta roskia, joita oli tarkoitus polttaa kentällä. Roskia oli aivan liian paljon. Ollessamme noin puolessa matkassa, sylimme olivat jo täynnä roskia. Yhtään enempää ei mahtunut. Olimme tanssilavan kohdalla ja muutimme suunnitelmaa lennosta.

Koska roskia oli riittävästi, päätimme tehdä nuotion tanssilavan taakse.

Helteinen kesä oli kuivattanut kaiken ja tanssilavan alle ulottuva heinikko oli keltainen kuivuudesta. Poljimme nuotiolle paikan heinikkoon, kasasimme keräämämme roskat ja ”tsup” – tulta alle. Minuutti, ehkä kaksi siinä kesti, kun koko tanssilavan alusta oli tulessa. Meille tuli kiire.

Lähdimme juoksujalkaa Mikon kotia. Ei ilmoittamaan palosta, vaan muka ”leikkimään muita leikkejä”. Päätimme olla kertomatta. Ei siinä varmaan kauaa leikitty, kun lähdimme Kajn kanssa kotia. Lainasimme Mikon pyörää ja ajoimme kotia. Ajatuksemme oli samalla tanssilavan kohdalla tarkistaa, olisiko palo sammunut itsestään. Ei ollut. Savupatsas oli valtava.

Palasimme kotia, jossa äitimme oli jo herännyt. Hän näki nuorista miehistä välittömästi jonkin olleen pielessä. ”Mitä on tapahtunut?”…..ta, ta, ta, tanssilava palaa, saimme sanottua ja siitä alkoi yleinen härdelli. Lopulta palo saatiin rajattua siten, ettei se aiheuttanut enempää vahinkoa keskellä asuinaluetta. Itse tanssilava paloi kyllä pahoin.

Onneksi isäni oli rakennusalan yrittäjä. Ystävineen he rakensivat tanssilavan viikossa pystyyn, eikä iloista juhannustapahtumaa tarvinnut perua. Naiset kukkaseppeleet otsillaan ja kukkamekot lanteillaan saivat kuin saivatkin kylänmiesten tanssit.

Sitten ne tarinan opetukset.

Aikuinen:

  1. Älä anna lapselle sytytintä
  2. Älä heitä roskia luontoon
  3. Ole lapsillesi niin läsnä, että tunnistat, kun jokin on pielessä.

(Kiitos Äiti, olit meille aina niin läsnä)

Lapsi:

  1. Älä tee avotulta ilman aikuisia
  2. Jos jotain sattuu, älä epäröi kertoa siitä lähimmälle aikuiselle
  3. Elä elämääsi iloiten

Erinomaista helteistä kesää kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s